Ganáž - podkladový krém pod potahovací hmoty
Recept na ganáž (podkladový krém pod cukrářské hmoty)
600 g bílé čokolády
200 ml živočišné šlehačky
Postup: šlehačku přivedeme k varu a přelijeme jí čokoládu (pokud použijete tabulkovou čokoládu, pak se musí nalámat na malé kousky) tak, aby byla čokoláda celá ponořená; a necháme několik minut působit. Asi po 5ti minutách hmotu vymícháme metličkou do hladka a necháme do druhého dne odstát. Poté můžeme ještě našlehat, aby krém byl hladký a nadýchaný. Takto hotovým krémem potřeme povrch dortu, necháme zatuhnout a poté můžeme potahovat...
Varianty s ostatními druhy čokolády-
- dávkování na 200 ml šlehačky:
mléčná čokoláda: 500 g
hořká čokoláda: 400 g
Postup je stejný, jako u bílé čokolády
Tento krém můžeme použít také ke zdobení cupcaků, či jako dortovou náplň.
Náš tip:
pokud potřebujeme čokoládu ochutit oříšky, skořicí, ochucovací pastou, či slabým alkoholem, doporučuje se přísady přidat ještě k tuhé k čokoládě, a pak teprve přelít horkou šlehačkou.
Velmi chutný je také podkladový krém ušlehaný
z másla a kondenzovaného mléka,
a to v poměru 250 g másla a cca 390 g kondenzovaného mléka
(1 plechovka). Obě suroviny šleháme do hladké konzistence