Plastová forma pro přípravu plněného pečiva. Formu lze plnit sladkými i slanými náplněmi a je vhodná pro kynutá, tvarohová, linecká i listová těsta.
Pracovní postup:
Rozválíme plát těsta o síle 4-5 mm. Spodní ostrou hranou tvořítka vykrojíme kolečko a položíme na ozubenou část. Do jedné poloviny vykrojeného kolečka dáme náplň.
Okraje těsta potřeme bílkem. V polovině přeložíme těsto přes náplň a stlačíme druhou polovinou formičky. Vytlačené těsto z okraje formičky setřeme, formičku otevřeme a vytvarovaný šáteček položíme na plech, vyložený nejlépe teflonovou folií nebo pečícím papírem.
Tvořítkem zpracujeme těsto listové, kynuté(běžně používané), tvarohové, pivní, mrkvové.
Recepty pro inspiraci:
Rychlé listové těsto
Suroviny: 400 g hladké mouky
250 g tuku OMEGA
1 vejce
12 lžic vody
2 lžíce octa
vhodné náplně : masová, tvarohová, sýrová, jablečná
Listové těsto pro svoji pracnost zakoupíme raději v obchodní síti.
Nekynuté těsto s droždím
Suroviny: 400 g polohrubé mouky
250 g HERY
20 g droždí (půl kostičky)
5 lžic vlažného mléka
1 lžička cukru
Vše smícháme, vyválíme plát a ihned vykrajujeme. Těsto nenecháváme kynout.
vhodné náplně : tvarohová,maková, kokosová s třešněmi
Tvarohové těsto
Suroviny: 250 g hladké mouky
250 g másla
250g měkkého tvarohu
vhodné náplně: povidlová, jablečná
Jednoduché pivní těsto
Suroviny: 400g polohrubé mouky
250 g tuku OMEGA
2 dcl piva
vhodné náplně : masová, tvarohová sýrová
Mrkvové těsto
Suroviny: 200 g jemně nastrouhané mrkve
200 g tuku OMEGA nastrouhaného na hrubém struhadle
200 g polohrubé mouky
prášku do pečiva
vhodné náplně: tvarohová, maková, povidlová
Náplně
Tvarohová - 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 30 g másla, 20 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí,dle chuti
Lze přidat strouhaný kokos, ořechy, rozinky .
Povidlová - 250 g švestkových povidel, 50-100 g cukr krupice, 3 lžíce rumu,
špetka strouhané citronové kůry Jablečná - 500 g jablek, 100 – 150 g cukr.krupice, trochu mleté skořice a nastrouhaný piškot na zahuštění.
Na hrubo nastrouhaná jablka vložíme do kastrolu a lehce rozvaříme.Ochutíme skořicí, osladíme a zahustíme strouhaným piškotem.
Necháme vychladit a náplní plníme.
Maková - 250 g mletého máku, 5 dcl mléka, 80 g cukru, 60 g strouhaného perníku
nebo piškotových drobečků, 1 vanilkový cukr, půl lžičky strouhané
citronové kůry a půl lžičky mleté skořice
Do kastrolu nalijeme mléko a přivedeme k varu. Přisypeme mák,
Přidáme cukr, perník, citron. kůru a skořici. Za stáleho míchání vaříme
na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Necháme vychladnout.
Kokosová náplň s třešněmi : 300 g třešní, 150 ml vody, 40 g sušeného mléka,
100 g strouhaného kokosu, 40 g krupicového cukru.
Sýrová - 200 g nastrouhané Nivy, 100 g šunky pokrájené na kostičky, 6 lžic smetany. Všechny suroviny smícháme a použijeme k naplnění šátečků.
Se zelím a uzeným masem - 1 sklenice sterilovaného zelí, l cibule, uzené maso, nebo klobása.
Zelí podusíme i s nálevem a dochutíme. Nadrobno nakrájené maso nebo klobásu osmahneme na pánvi i s cibulkou a smícháme se zelím. Necháme vychladnout a naplníme. Fantastické....
Masová náplň - 300 g mletého vepřového masa, sůl, pepř, 2 vejce, 1 nakrájená cibule,
4 stroužky česneku pokrájeného na plátky, majoránka, tymián, bazalka,
2 lžíce sekaných černých oliv, zelená petrželka.
Mleté maso s bylinkami a ostatními přísadami orestujeme na oleji.
Cibuli a česnek orestujeme zvlášť a potom přidáme k masu.
Když směs vychladne, zamícháme vejce.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Formičky na plněné pečivo |
---|---|
Výrobce: | Reproplast |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.