Jak pracovat s formou na čokoládu
Jak pracovat s formou na čokoládu
Zakoupili jste si formu na čokoládu a chcete mít pralinky tak dokonalé, jako od profesionála? Zkuste se řídit našimi radami.
Příprava před plněním formy čokoládou:
- Dokonale suchá forma: forma na čokoládu musí být dokonale suchá, aby se pralinky pohodlně vyklopily z formy ven.
- Správná teplota čokolády: čokoláda musí být rozpuštěna a následně temperována na požadovanou teplotu:
- Hořká čokoláda: 33°C
- Mléčná a bílá čokoláda: 31°C
- Pevná podložka: připravte si pevnou podložku (nejlépe malé kuchyňské prkénko), na které položíte formu. Tato podložka bude sloužit k přenášení formy do chladničky a k manipulaci s formou.
- Cukrářský sáček: připravte si cukrářský sáček (silikonový nebo pevný plastový), do kterého budete lít rozpuštěnou čokoládu a následně jím plnit formu.
Příprava čokoládových pralinek bez náplně
- Plnění formy: rozpuštěnou čokoládu vlijte do připravené suché formy.
- Odstranění přebytečné čokolády: formou poklepejte o pracovní desku, přebytečnou čokoládu otřete stěrkou.
- Ztuhnutí v chladničce: formu vložte do chladničky a nechte čokoládu ztuhnout.
- Vyjmutí pralinek: po zatuhnutí opatrně vyjměte hotové pralinky z formy.
Příprava čokoládových pralinek s náplní
-
Vytvoření krusty:
- Formu zaplňte rozehřátou čokoládou a nechte krátce zatuhnout (několik minut).
- Celý obsah vylijte zpět do nádoby k ostatní tekuté čokoládě, takže vám uvnitř formy zůstane jen slabá krusta čokolády (obal pralinky).
- Okraje formy setřete špachtlí, abyste na formě neměli přebytečnou čokoládu.
-
Plnění náplní:
- Do krusty pralinky nastříkejte náplň dle chuti (můžete také vložit kuličku marcipánu). Neplňte úplně k okraji formy, ale asi jen 1 mm pod něj.
- Nechte chvíli tuhnout v chladničce.
-
Uzavření pralinek:
- Formu opět přelijte čokoládou, podložkou poklepejte o pracovní desku, přebytečnou čokoládu otřete špachtlí.
- Vložte formu do chladničky k zatuhnutí.
-
Vyjmutí pralinek:
- Po zatuhnutí vyjměte z formy hotové plněné pralinky.
Dodržujte tyto kroky a užívejte si dokonalé čokoládové pralinky, které budou vypadat i chutnat jako od profesionála. Dobrou chuť!
Recept na pralinky s irským krémem najdete v sekci Naše recepty.
Hospodyňkám.cz - pečte jako profesionál!