Ořechový dort s mascarpone krémem
Suroviny
na korpus: 6 vajec, 250g moučkového cukru, 50g strouhaných ořechů, 100g oleje, 100g vody, 1/2 prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 250g polohrubé mouky
na krém: 1 ztužovač šlehačky (dle chuti), 500ml šlehačky Hoplá, 250g mascarpone v kelímku, cukr dle potřeby
na potažení dortu: 500g směsi Montana, případně jakákoli hotová hmota, či marcipán
Postup
Příprava korpusu: žloutky ušleháme s cukrem, přidáme olej, vodu, ořechy a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Poté do těsta opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, upečeme. Hotový korpus necháme vychladnout, zabalíme od utěrky a necháme do druhého dne uležet, aby se při krájení nedrobil.
Příprava krému: Zeesan smícháme s vodou a zamícháme do našlehané šlehačky, necháme v chladničce hodinu odpočinout. Poté vešleháme do mascarpone a přidáme cukr dle potřeby. Pod krém můžeme namazat pikantní marmeládu.
Příprava potahovací hmoty: 500g směsi Montana smícháme s cca 80 ml vody a přidáme 25 g změklého 100% tuku. Vše zpracujeme hnětacími háky v el. šlehači. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet do druhého dne. Uleženou hmotu propracujeme na pracovní desce, vyválíme na tenký plát (cca 4 mm) a potáhneme jí vychlazený promazaný korpus. Zbytkem hmoty dozdobíme dort dle vlastní fantazie.
Jak správně potáhnout dort si přečtěte zde.
Jak jednoduše obarvit hmotu naleznete zde.
Hospodyňkám.cz - pečte jako profesionál!